Vet haar tips

 

 

 

 

Soms heb je het je hele leven al.

Soms heb je het ineens, vet haar.
Het voornaamste probleem is dat vet haar het uiterlijk van je haar niet ten goede komt. En daardoor zit je wellicht minder goed in je vel en voel je je misschien wat onzekerder.
Dat is heel begrijpelijk. En geloof mij, er zijn veel meer mensen met hetzelfde probleem.

Hoe ontstaat vet haar precies?
Kort gezegd: Over ons hele lichaam bevinden zich haren en daarmee ook openingen in onze huid. Bij deze openingen zitten talgklieren of vetklieren. Deze klieren produceren talg, omdat het de huid gezond houdt alsook beschermt tegen infecties en bacteriën. Het aanmaken van talg is dus een natuurlijk proces om het lichaam gezond te houden.
Soms beginnen de talgklieren meer talg te produceren dan normaal. En op momenten als deze ontstaat een vette hoofdhuid, met als gevolg vette haren. In elk geval is het haar sneller vet.

Maar hoe komt het dan dat je hoofdhuid meer talg produceert? Hier zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen:


Je hebt het geërfd.
Je hebt stressvolle periode.
Je menstrueert.
Je bent in de pubertijd aangekomen.
Je bent zwanger geworden.
Je bent in de overgang.
De temperatuur gaat omhoog.
Je eet teveel vet eten.


Je kunt er vaak wat aan doen, maar niet altijd. In de pubertijd, tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang is er bijvoorbeeld veel minder aan te doen, omdat hormonen de oorzaak zijn van het probleem. Je kunt vet haar dan wel wat reduceren, maar nooit volledig uitsluiten. Dat neemt niet weg dat er voor sommigen wel een oplossing is. En soms is het ook een kwestie om haar er minder vet uit laten zien.

13 Tips tegen vet haar!


Hieronder vind je 14 tips tegen vet haar. Sommige tips zijn wat makkelijker toe te passen dan andere, maar ze dragen allemaal bij aan dezelfde doelen: vet haar voorkomen, vet haar bestrijden of vet haar verbergen!1.

1.Douche met een lagere temperatuur
Er zijn een aantal oorzaken voor een hogere talgproductie (en dus vettig haar). Één daarvan is een hoge temperatuur. Waarschijnlijk heb je in de zomer ook meer last van vettig haar.
Hoe dan ook, door met een lagere temperatuur te douchen verminder je de talgproductie op je hoofdhuid. Wederom een effectieve manier om vette haren te voorkomen.

2. Was je haar niet te vaak
Wat de meest waardevolle tip is, is je haar niet te vaak wassen. Minimaliseer dit tot 2 of 3 keer per week. Wanneer je je haar vaak wast, verwijder je de natuurlijke vetten (zoals talg) van je hoofdhuid. Hierdoor wil je hoofdhuid weer meer talg aanmaken. Je raadt het al: dit maakt je haar weet vettig, waardoor jij wéér je haar wil wassen. Zo kom je dus in een vicieuze cirkel terecht.
Probeer je haar dus niet vaker dan 2 of 3 keer per week te wassen om vet haar te bestrijden. En door praktijkervaring weten we heel goed dat het niet makkelijk is om van dagelijks haren wassen naar 2 of 3 keer in de week te gaan. Maar je zult snel genoeg merken dat je haar uiteindelijk minder snel vet wordt.

3. Niet je hoofd masseren!
Een hoofdmassage stimuleert de bloedsomloop. En een goede doorbloeding stimuleert talgproductie. Conclusie? Masseer je hoofdhuid niet! Hierdoor krijg je snel vet haar. Dat geldt voor zowel een ontspanningsmassage als onder de douche. Breng je een shampoo aan? Doe dit dan zoveel mogelijk zonder de hoofdhuid te masseren om zo vet haar te bestrijden.

4. Spoel shampoos en conditioners goed uit
Zorg er altijd voor dat je shampoos en conditioners goed uitspoelt. Het achtergebleven residu maakt je haar niet per se vetter dan zonder residu, maar je haar oogt er wel sneller vettig door. Door shampoos en conditioners goed uit te spoelen, wordt ogenschijnlijk vet haar voorkomen!

5. Breng een conditioner alleen aan op de haarlengten en punten
Let op dat je de conditioner voornamelijk in de lengten en punten aanbrengt. In deze delen van je haar is de meeste verzorging nodig. Op deze manier hoef je je hoofdhuid niet te masseren én voorkom je dat residu achterblijft. Hierdoor voorkom je daadwerkelijk vettig haar én je voorkomt dat het er vet uitziet.

6. Gebruik de juiste shampoos en conditioners
Om vet haar te bestrijden kunnen sommige mensen het beste een gewone, mildere shampoo en conditioner gebruiken. De truc is om met deze minder vaak je haar te wassen, zodat je hoofdhuid niet gedwongen wordt om meer vet te produceren.
Maar er zijn ook speciale shampoos en conditioners. Vaak reinigen deze shampoos net wat beter en hebben de conditioners een wat mildere werking. Ofwel, de shampoos halen net wat meer vet weg en conditioners conditioneren je haar met minder siliconen. Dit maakt je haar weer minder vet. Ook hier geldt: niet te vaak wassen!
Welke optie het beste voor jou is, is een kwestie van uitproberen.

7. Haal je handen niet door je haar
Bij lang haar of een lok op je voorhoofd, ben je snel geneigd om het haar uit je gezicht te halen. En dat doe je natuurlijk met je handen, die vaak vet zijn. Door deze handeling meerdere keren op een dag te doen, krijg je snel vet haar.
Probeer dus van je haar af te blijven, zet lang haar eventueel vast met een klem of elastiek en fixeer je nonchalante haarlok met haarlak. Ook zo kun je vet haar voorkomen.

8. Borstel je haar niet te vaak
Er wordt niet altijd aan gedacht, maar ook als je je haar borstelt masseer je vaak je hoofdhuid. Met name als de pennen, haartjes of bolletjes van de haarborstel over je hoofdhuid strelen. Bovendien verspreid je met een haarborstel de oliën over je haar.
Dit hoeft niet per se slecht te zijn. Maar je brengt de vetten wel naar het oppervlak van je coupe, waardoor deze er vetter uitziet.

9. Minimaliseer gebruik van stylingproducten
Probeer het gebruik van stylingproducten (gels, wax, pasta's, enzovoorts) tot een minimum te beperken. Deze producten zijn niet direct de boosdoeners die je haar vet maken, maar zorgen er wel voor dat je het vaker moet wassen. En zoals een tip hierboven al haarfijn beschreef; was je haren niet meer dan 2 of 3 keer per week.

10. Kussensloop verschonen
Een simpele manier om vet haar te bestrijden is het regelmatig verschonen van je kussensloop. Doordat je 's nachts lekker met je hoofd in je kussen ligt te woelen, verspreiden vetten en residu van je hoofdhuid zich keer op keer in je kussensloop.
Iedere nacht komt je haar hier weer mee in aanraking, waardoor vetten en residu je (vaak nét gewassen en schone) haar weer vet maken. Om vet haar te bestrijden, kun je dus proberen je kussensloop vaker te vervangen.

11. Draag je haar vast. Ook tijdens het slapen!
Haar wordt vet omdat het talg van je hoofdhuid oppikt wanneer je haar er langs glijdt.
Je begrijpt dat als je je haar in een knot of staart bindt, deze wrijving minder plaatsvindt. Ook op deze manier kun je vet haar bestrijden.
En het samen dragen van je haar kun je ook het beste 's nachts doen.
Er vindt dan niet alleen minder wrijving plaats met de hoofdhuid, maar ook met je kussensloop.

12. Let op je voeding!
Geloof het of niet, maar ook voeding kan een oorzaak zijn van vet haar. Vet eten kan je haar zelfs vetter maken!
Moet je dan helemaal geen vet eten meer eten? Nee. Er zijn namelijk ook gezonde vetten en die heeft je lichaam ook nodig, denk bijvoorbeeld aan vetten in vis en olijfolie.
En af en toe wat vet eten naar binnen werken hoeft echt geen probleem te zijn, zolang je er maar voor zorgt dat je eetpatroon in balans is. Combineer dus met voldoende groente, fruit en granen.
Zorg ook dat je altijd voldoende drinkt. Immers, vocht in het lichaam houdt de huid ook beter gehydrateerd van binnenuit. En als je hoofdhuid voldoende gehydrateerd is, hoeven je talgklieren ook geen overuren te draaien om meer talg te produceren vanwege je droge hoofdhuid, want die heb je dan niet! Door goed te drinken reduceer je dus de kans op vet haar.

13. Tijdelijk vet haar verbergen: gebruik droogshampoo
Zit je figuurlijk met je handen in het haar omdat je zo de deur uit moet maar je haar is vet? Dan is een tijdelijke, maar snelle oplossing droogshampoo. Droogshampoo bevat een zetmeel, dat olie (vetten) en productresten absorbeert. Omdat dit wordt geabsorbeerd, heeft het geen kans om je haar er vet uit te laten zien.
Zo kun je dus vet haar verbergen. Maar gebruik het niet te vaak! Als je hoofdhuid vindt dat er te weinig talg op zit, dan zal het weer meer talg en vet willen produceren!